RESTRICTED PORTRAITS

RAJOITETUT MUOTOKUVAT

 

Ensimmäinen versio Saaren Kartanon Avoimet ovet -päivänä toukokuu 2015

 

Rajoitetut muotokuvat -videomuotokuvasarja

facebookRM

Sirkustaiteilija Henna Kaikula ja mediataiteilija Jaakko Pesonen tapasivat Saaren Kartanon residenssissä helmikuussa 2015. He lähtivät kokeilemaan yhteistyötä omien projektiensa vastapainoksi.  Rajoitetut muotokuvat – versio 1 kuvattiin residenssissä. Muotokuvien kuvaaminen tehtiin Jaakon laatimien rajoitusten mukaan 1. Kuvissa ollaan 48 tumman näytön kokoisessa tilassa, jolloin kuvattava on videossa luonnollisen kokoinen 2. Kuvattava on kuvaustilanteessa yksin 3. Kyseessä on muotokuva, mutta kuvattava päättää itse mitä videossa tekee.
Teosta on työstetty edelleen vuosien 2016-17 aikana kuvaamalla uusia muotokuvapareja erilaisissa tiloissa, elementeissä ja ympäristöissä. Työskentelyn myötä teokseen on muodostunut neljäs ja viides sääntö: 4. kuvauksia harjoitellaan vain rajaukseen ja työskentelytilan kokoon liittyen ja kuvauksessa tapahtuneita virheitä ei korjata 5. teokseen kuvataan uusia kuvapareja vuosittain hyvin pitkällä aikajanalla, sitoudutaan työskentelyyn pitkäkestoisesti erilaisissa elämäntilanteissa.

Rajoitetut muotokuvat -teosta on kuvattu tähän mennessä neljään otteeseen: Saaren Kartanossa tammikuussa 2015, Hiljaisuus-festivaaleilla Kittilässä kesäkuussa 2016, Rovaniemellä maaliskuussa 2017 ja Saaren kartanossa toukokuussa 2017.

Seuraavilla työskentelyjaksolla vuosina 2017-18 jatketaan kuvausten ohella live-esityksen valmistelua.Jaakon ajatuksia teoksen tekemisestä
Heti alkuun huomasin miten vaikeaa on kuvata itseään. Omakuvan historia on pitkä, mutta nykypäivän selfiet ovat antaneet itsensä kuvaamiseen uusia merkityksiä. Kameran toisella puolella oleminen vaatii itseltäni sen, että kehitän kuvaushetkeen tehtävän; maalaan laatikon, pinoan halkoja ympärilleni, piiloudun lumeen papereiden alle. Oman elämän tapahtumat tuntuvat kuvaustilanteessa, osaako olla henkisesti tai fyysisesti läsnä. Tavoitteenani on pystyä olemaan hetkessä. Se että teos on eräänlainen diptyykki on teoksen ydin. Yhteisen teoksen tekeminen nostaa esiin paljon kysymyksiä joihin haluaa vastattavan. Hennan kyky olla kehollisesti läsnä näyttää itselleni tuntematonta suuntaa jota haluaisin tutkia.  Kiinnostavat alueet löytyvät meidän kahden väliltä ja ne avautuvat luottamuksen ja kunnioituksen kasvaessa.

Screen Shot 2018-04-17 at 16.03.29

Hennan ajatuksia teoksen tekemisestä
Olen kiinnostunut Jaakon tavasta suunnitella, visioida ja toteuttaa taiteellista työskentelyä. Se on vierasta ja kiehtovaa. Pidän siitä että olemme molemmat epämukavuusalueillamme tässä projektissa ja ehkä siksi alttiita kuuntelemaan toista ja luottamaan. Tämä työskentely sen omakuva/minä kuvassa-luonteen vuoksi tuntuu aika-ajoin itsekeskeiseltä ja vaikealtakin, mutta se on kiinnostava konflikti, jonka kanssa haluan olla tekemisissä. Tämä projekti on minulle luonteeltaan enemmän intuitiivista ja fyysistä kuin älyllistä ja sanoitettavaa ja haluaisin pitää siitä kiinni. Parasta on suunnata huomio kahden kuvan väliseen tilaan. Itselleni merkittävä teema ja fyysinen lähtökohta muotokuvia kuvattaessa on inhimillinen pyrkimys, kyky ja kyvyttömyys sopeutua muuttuvaan ympäristöön.

Screen Shot 2018-04-17 at 16.02.56

 

http://www.jaakkopesonen.com/gallery/art/Restricted-Portraits/16/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s